Permittering – forslag til endring i permitteringslønnsloven

Krifa har helt siden oppstarten i Norge kjempet for bedre rettigheter for arbeidstakere som blir permittert. Regjeringen foreslår nå endringer på enkelte punkter i permitteringslønnsloven fra 1. januar 2012. Endringene innebærer at arbeidsgiver må betale lønn i en lengre periode, samt at perioden arbeidstakere kan være permittert strammes inn.

Bakgrunnen for forslaget til endringer i permitteringslønnsloven er at det siden april 2010 og frem til nå har vært en betydelig reduksjon i antall permitterte. Ved utgangen av september 2011 var det registrert ca. 5 570 permitterte. Situasjonen i næringsvirksomhetene som ble kraftig rammet av finanskrisen i 2009 har endret seg, sysselsettingen har tatt seg opp og arbeidsløsheten er redusert. Arbeidsgivers behov for muligheten til å permittere arbeidstakerne over lengre tid er derfor generelt sett ikke til stede i den grad det var for noen år tilbake.

Regjeringens forslag går ut på å øke arbeidsgivers lønnspliktperiode under permittering fra 5 til 10 dager for permitterte som har fått arbeidstiden redusert med minst 40 prosent. Videre ønsker Regjeringen at arbeidsgivers lønnsplikt igjen skal inntre etter 30 uker, mot 52 uker slik loven er i dag. Rett til dagpenger opparbeides ved permittering i 50 %.

Krifa mener endringene i permitteringslønnsloven styrker vernet for norske arbeidstakere, og vi stiller oss derfor positive til forslaget fra Regjeringen. Til tross for at formålet med endringene først og fremst er innsparinger for staten, vil de rent faktisk komme arbeidstakerne til gode ved at permitteringsperioden innsnevres.

Det vil likevel være svært inngripende for de fleste arbeidstakere å være permittert i opp til 30 uker. Mange vil i denne perioden se seg rundt etter nytt arbeid med den konsekvens at arbeidsgiver på en enkel måtte kun blir økonomisk ansvarlig ut oppsigelsestiden. Krifa etterlyser fortsatt lovfesting av adgangen for arbeidsgiver til å permittere ansatte, samt regler for utvelgelsen av den enkelte arbeidstaker.

Forslaget fra Regjeringen er ETT skritt på veien mot å unngå at arbeidstakere permitteres over lengre perioder, men vi er ikke i mål før alle arbeidstakere er sikret klare og forutberegnelige regler for når man er permittert på rettmessig vis.